fallback

Завиряването на Панчаревското езеро е станало през 1954 година. Няколко години по-късно водите на язовира започват да се използват за водни спортове. То се превръща в място за тренировки на най-големите спортни клубове по кану-каяк в страната. Дълго време е и сред най-любимите места за отдих на софиянци.

През последните години обаче е потънало в боклуци, а наносите по дъното и водораслите пречат на развитието на гребния спорт.

"Тук е имало състезания, включително домакинство на европейски и световни първенства. А в момента от един проект е останало едно голямо нищо. Колегите от академичното гребане не могат изобщо вече да провеждат състезания. Ние от кану-каяка - също. Затова всъщност всичко се измести в Пловдив", разказва Пламена Петрова, която е треньор към спортен клуб "Левски".

Панчаревското езеро е публична държавна собственост. То е сред комплексните и значими язовири в държавата. Включено е в активите на "Напоителни системи", но само със стената и изпускателните кранове, които се стопанисват от дружеството.

"Преди години по източномагистралния канал са подавани води за напояване на цялото източно Софийско поле и Елин Пелин. Сега, за съжаление, около София се строят логистични бази, жилищни комплекси, а земеделие няма и затова вода за напояване от Панчаревското езеро не се подава", казва Веселка Нинова - управителят на "Напоителни системи" – клон София.

Част от бреговата ивица на язовира се управлява от Министерството на земеделието, защото попада в територии на НАТУРА. Бреговете, които са в урбанизираната зона пък се управляват от Столичната община, в частност от районната администрация на Панчарево. Качеството на водата пък се наблюдава от Министерството на околната среда, а за количеството вода в езерото отговаря "Басейнова дирекция" - Плевен.

Поради това, че отговорностите на езерото са разпределени между много институции, всъщност безотговорността е обща, казва Галина Бел, председател на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

firebg

преди 4 години

Трагично наистина!

51

R

преди 4 години

До До 47Пишете пълни глупости, господине. Никога, абсолютно никога автобусите за Панчарево не са имали интервал от 5 минути.

50

Панчарец

преди 4 години

Кметът на Панчарево не прави нищо за селото, освеен да богатее о т рушвети,трябва да го изгонииим на всяка цена,дупки по улиците,разбити тротоари мърсотия

fallback