fallback

Традиционните проверки на Регионалните здравни инспекции за качеството на водата в басейните започнаха.

Освен за бактериите, които могат да предизвикат инфекция, oт РЗИ следят и за препаратите във водата. Ако в басейна има повече хлор от допустимото, то плажуването може да стане опасно. Вече има басейни, които са затворени заради превишени химикали във водата, а на собствениците им са наложени глоби.

"Все още летният сезон не е открит. Държавният регулярен контрол е текущ, регулярен и целогодишен. В столицата има 178 басейна, от които 48 са открити. Към днешна дата са проверени 4 столични басейна, защото са потвърдили, че имат готовност да открият летиня сезон", обясни в "България сутрин" главният инспектор по "Обществено здраве" Марияна Петрова.

Ако басейнът има изправна пречиствателна система, водата му трябва изцяло да се сменя веднъж на месец, обясни тя.

По думите й преди да бъде открит даден плувен басейн, той минава през поне три последователни проверки. Когато показателите им са в норма, се открива в експлоатация.

"Системният контрол е без предварително обявяване, дори е насочен, когато имаме сигнали от граждани. Благодарение на тях откриваме съответните нарушения, разбира се, те не са толкова много", обясни Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че се проверява сградния фонд, текущата хигиена на мястото и материалната база - душове, съблекални, санитарни възли, осветление, отопление, както и качеството на водата.

На много места резултатите от проверката се обявяват на видно място, за да могат гражданите да се запознаят със състоянието на басейна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback