Снимка: БулФото
fallback

Гланият архитект на София Здравко Здравков е нямало да презавери разрешителното за строежа на небостъргача "Златен век", ако собственикът на "Артекс" - арх. Пламен Мирянов, не го беше оттеглил. Това каза самият той пред bTV.

Здравков потвърди, че тъй като разрешителното за строеж е било изтекло през 2017 година, от "Артекс" са имали едногодишен срок да го презаверят. Подали и такова искане, но скоро то било оттеглено.

"Бяхме подготвили такъв отказ - отказът не стигна до подпис", коментира главният архитект на София.

Той сподели, че семейство Мирянови вече не му пращат смс-и, както се е случавало преди и че преди две седмици имал среща с тях, за да обсъдят други техни проекти в София.

Oще по темата

Въпреки това, Арх. Здравков изтъкна, че му звънят и други инвеститори, които "си гонят интереса".

Той коментира и новата наредба за подредена градска среда, която беше представена миналата седмица. По думите му, Столична община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица.

"Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обхваща единствено четири улици в София - ул. "Цар Шишман", ул. "Граф Игнатиев". ул."6 септември" и ул. "Солунска". За тези зони направихме тези градски стандарти", уточни Здравков.

Планът ще бъде подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на един месец.

Собствениците на жилищата в засегнатите райони пък, ще имат срок до 3 години, за да изпълнят стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

Архитект Здравко Здравков коментира и подробния устройствен план на Борисовата градина в столицата, заради който влезе в пререкания със спортния министър Красен Кралев. Миналата седмица, Кралев изтъкна, че планът не е съгласуван с министерството, което е един от най-големите собственици на имоти в парка. Според него, новият план не предвиждал строителството на нови спортни обекти, което можело да се окаже проблем в близко бъдеще.

Здравков обясни, че изготвеният план ще бъде представен чак на 5 юни и от министерството могат да внесат своите мотивирани предложения.

Той също така изрази личното си убеждение, че мястото на Националнич стадион "Васил Левски" трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен.

"Сега обаче не е така - според някои изчисления в момента на 1000 човека в София се падат 600 автомобила" - каза арх. Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

неграмотен

преди 4 години

До Анонимена какво ли значи инвестиСтор??

8

Наблюдател

преди 4 години

Няма как да преместят мястото на националния стадион Васил Левски! Могат да преместят стадиона, но не и мястото.

7

anon

преди 4 години

"Той също така изрази личното си убеждение, че мястото на Националнич стадион "Васил Левски" трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен." .... това който го е написал моля, да не се занимава с писане повече...

fallback