Снимка: Булфото

През 2017 г. разрешенията за строеж са за около 11,6 млн. лева. Сега само за полугодието имаме разрешения за строеж за около 10 млн. лева, обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

"Предстои да внесем изменение на общия устройствен план за развитието на третия метродиаметър", посочи той и допълни, че през следващата година в общинския съвет ще бъдат внесени и линейните планове за Околовръстния път, кварталите "Дружба", "Мусагеница" и "Люлин".

Арх. Здравков обяви, че ще бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на София: "Визия за София".

"С Камарата на строителите проведохме доста тежки дебати за конкурса за площад "Св. Неделя", дори през медиите. Разбрахме се на представяне на заданието преди 2 седмици. Идеята е да отворим възможностите повече колеги да кандидатстват. Оставаме в условията на ограничен конкурс", обясни главният архитект.

Той поясни, че предстои да се направят количествени сметки за проекта за мавзолей в двора на Военната академия.

"От януари започвам да събирам собствениците на рекламни елементи при мен. Всеки идва да докладва как някой от неговите колеги е сложил незаконно реклама. Започваме работни групи", зарече се Здравков и уточни, че досега са премахнати над 500 рекламни елемента.

Той обяви, че в Наредбата за градската среда на града ще има стандарти за настилките, градски стандарти и стандарти за монтаж на климатиците по фасадите на сградите.

"Ще има подробни схеми къде може да има летни градини по ул. "Граф Игнатиев", каза още главният архитект.

В столицата ще бъдат въведени и правила за поставяне на климатици по фасадите на сградите. Те ще са част от система от стандарти, която ще важи за целия град. Правила ще има и за типовете настилки, които могат да се полагат.

"Най-важното е климатиците да не се виждат, да не шумят и да не капят. Подготвяме и стандарти за настилките - да се знае какви типове настилки могат да се поставят, условия за контактните зони с кръстовищата и за бордюрите. А не както сега - пред една нова сграда да се слага шлайфан бетон, а пред друга - щамповани плочки. Целта на тази система от стандарти е да си подредим града", обясни Здравков.

Подготвя се и ЗD модел за новия квартал, който ще се изгражда в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника - Витоша". Според анализи в карето между улиците "Люба Величкова", "Ф. Кутев", "Сребърна" и бул. "Черни връх" могат да се направят жилища за 12 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase