Снимка: Дончо Барбалов
fallback

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов съобщи във Facebook, че добросъвестна столичанка е намерила в новозакупения си имот цяло пале с жълти павета. Решението на жента е било благородно – паветата са върнати на столицата, за да бъдат използвани по предназначение. Ето какво каза и Балабанов в социалната мрежа:

Oще по темата

Жълтите павета – като асфалт: Във Филиповци и къде ли не!

„Столичанка откри около 6 кв. метра жълти павета в двора на новозакупения си имот в кв. "Гео Милев". Жената се свърза със Столична община и съобщи за находката. Благодарим за отговорността, с която тя се отнесе към ценните керамични блокчета.

По нейно желание не съобщаваме името й.

Екип на общинското дружество "Софинвест" веднага посети адреса на софиянката, за да прибере жълтите павета, които са обявени за културно наследство.

Според историци, те са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. с тях са застлани бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание.

Жълтите павета, които през изминалите над 110 години в някои участъци са заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество, за да се използват при ремонт в централната част на столицата.

До момента у нас не се е намерила фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Малкият Мук

преди 4 години

Ако в мой имот има такива павета,ще ги изровя и ще ги оставя на площада.Там от където са крадени.Да имаш такива павета в имота си, е позор за Българското ти гражданство.Само мутри,червени милиционери и политици могат да си позволят това.Само безродниците и крадците от БКП.Искам домът в който живея да бъде честит навеки,и хората от семейството и техните наследници да ходят винаги с вдигнати глави и да се гордеят че са Българи.

23

Пенсионер

преди 4 години

До Анонимен 14 Не съм знаял че съветските танкове са влизали в София. Мислех че са стигнали до Свищов и Русе , подарили са ни соца , изяли са кокошките и са се върнали обратно , след като са ни видяли акъла. То радост , то чудо.

22

Я па ти..

преди 4 години

До ЧутоОт стариСофиянци 13 Демек като рецептата на Кока Кола.

fallback