Снимка: BulFoto
Главният архитект на община София Здравко Здравков представи днес новата наредба за градската среда в София и даде отчет за свършеното през изминалата 2018 година, съобщава Нова. 
 
Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Според общината, капещите по тротоарите климатични системи и вдиганият от тях шум водят до безсъние и раздразнителност у хората, като често се стигало и до саморазправа. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат във вид, в който шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими за живущите в съседните домове.
Още по темата
 
 
Новият документ предвижда и възможност за софиянци да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.
 
Емблематичните и централни улици на града пък трябва да придобият унифициран вид, а проектите за "Граф Игантиев","6 септември" и "Цар Шишман" са вече готови. 
 
"Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие”, обясни архитект Здравков.
 
Той бе категоричен, че "подреждането на къщичката" ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.
 
Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase