Снимка: БулФото

Проведената проверка показва, че на ул. „Граф Игнатиев“ няма пейки на цена 10 000 лв. - цената им варира между 850 и 1290 лв. Това каза пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й архитектурните композиции са 12 на брой, а 5 от тях могат да се видят на площад "Гарибалди". Проверката показала, че цената им варира между 1460 лв. и 2166 лв.

"Така цялата композиция е на цена от 8500 лв.", обясни Фандъкова.

Още по темата

Преди време медийни публикации разкриха, че Столична община се кани да плати по 1000 лв. за кошчета за боклук и по 10 000 лв. за монолитни гранитни пейки.

Днес Фандъкова беше категорична, че крайната цена на проекта е определена и няма да се променя.

Кметицата отрече и новината, че паветата пред катедралния храм "Александър Невски" ще бъдат премахнати.

"Паветата на площада ще останат и това не е новина, тъй като решението е от 2017 година. Зад твърдението, че ще бъдат подменени, стоят партийни интереси. Моята позиция винаги е била, че в историческия център на града трябва да има минимални намеси по необходимост, за да запазим духа на стара София“ - каза тя.

Планът предвижда да бъдат ремонтирани участъците на паважа в лошо състояние, като ще бъдат подменени и тротоарите. Остава решението зоната от ул. Оборище до храм-паметника „Св. Александър Невски“ да е пешеходна. Срокът за приключване на ремонта е една година.

Йорданка Фандъкова потвърди, че на някои места не е възможно да се монтират подземни контейнери за смет, тъй като или инфраструктурата не позволява или има съпротива от хората, които живеят в района.

"Поставените до момента такива контейнери ще започнат да функционират, когато обектът бъде приет" - изтъкна кметът.

По отношение на предстоящите ремонти стана ясно, че има 10 големи обекта в столицата, които ще бъдат започнати това лято. Два от тях столичният кмет определи като стратегически - продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн“ в Овча купел, наред с други.

"Продължава обновяването на столичния градски транспорт, като засега вредните емисии, излъчвани от негови превозни средства, са намалени с 2,5 пъти. Следващата седмица предстои да бъдат пуснати в експлоатация първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ по линия 11", завърши Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase