Снимка: архив "Булфото"
fallback

Граждани алармираха за предстояща промяна на облика на пространството около храм-паметник "Александър Невски" в София. Според различни публикации е щяло да се премахнат емблематичните павета и скултури, за да бъдат заменени с гранитни плочи, подобни на тези около храм "Свети Седмочисленици" на ул. "Граф Игнатиев".

Oще по темата

И градинката пред Ректората на поправителен, пак ремонт на ремонта!

Кметицата на София публикува мнението си по повод недостоверните твърдения, според Йорданка Фандъкова това са поредни манипулации, целящи политически дивиденти. Ето и нейната позиция, изразена във Facebook:

"Гранитните павета около храма "Александър Невски" се запазват – това предвижда одобреният проект, който представихме миналата година, когато стартира ремонтът в цялата зона.

Публикуваните сега визуализации са още от конкурса за избор на проектант и не отговарят на одобрения проект. Тези манипулации няма за помогнат нито на политиците, които искат да извлекат някакъв личен дивидент за момента, нито на гражданите да получат вярна информация.

Моята лична позиция и становището на НИНКН още при одобрението на проекта на архитектурно студио "А.Д.А" – бяха за запазване и на паважа, и на скулптурите на Далчев в градината зад Военния клуб. Затова и през 2017 г. проектът беше променен, като категорично запазва гранитните павета около "Ал. Невски" и по участъка от ул. "Оборище" между ул. „Г.С. Раковски“ и централния вход на храма. Проектът предвижда единствено пренареждане на паважа на местата, на които има неравности и нужда от ремонт. Променихме и предвиденото от проектанта модерно осветление с високи мачти. Заедно с НИНКН съгласувахме осветление, което отговаря на съществуващо при първоначалната визия на площада."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Люлин 1

преди 4 години

Юрданке, не пипай нищо, че само рушиш. Остави ги тези неща за по-умните след теб.П.С. Китайците се разхождат вече по Луната. Аз не искам да участвам в някакъв болшевишки социален експеримент, като се разхождам из Кратери. Много си Некадърна и Крадлива. ЧАО

68

Анонимен

преди 4 години

До АнонименЛъжа е, че няма къде да се пийне вода или кафе - голям ресторант с маси навън и в градина на гърба на Художествената академия. Селяни, стойте си в спалните...Още - в градинката на Двореца, на две места, след ремонта на градинката ще отвори и мазето на Худ. академия с градинка...19492

67

Анонимен

преди 4 години

*** как така ще ни показвате проект с изтекъл срок бе!невиждана некомпетентност! ....както и да е... ставка....ОСТАВКА!

fallback