Снимка: Булфото, архив

Подобряване на ВИК и на електоинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и още много неща трябва да се направят в храм-паметника "Свети Александър Невски“.

Още по темата

Така че ремонтът на църквата ще излезе 4 млн. лв. по сметки на комисия по "Техническа експертиза за оценка на състоянието на Патриаршеския храм-паметник" на Университета за архитектура, строителство и геодезия, на която беше възложена тази задача.

Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо, е заявил ректора на университета проф. Стоян Марков, съобщиха от Синодалната палата.

Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев, а последният козметичен ремонт е правен в края на 80-те години.

От Синодалната палата и комисията, съставена от владици и служители на църквата „следващият етап от реализирането на цялостния проект - ремонт на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" - проектиране на ремонтите дейности, би следвало отново да бъде възложено на УАСГ поради показаните от тях изключителен професионализъм, чувство за отговорност и пиатет към тази национална светиня“.

Същевременно комисията се е обърнала с молба към Министерство на културата в скоро време да предложи начина, по който да бъде извършена експертиза и на стенописите, които също трябва да бъдат възстановени и реставрирани след ремонта.

Архиереите ще запознаят с резултатите от експертизата премиера Бойко Борисов, благодарение на когото стартира инициативата за реставрирането на храма.

За проблемите на храма се говори от години. По времето на социализма църквата се опитва да поддържа сложната и огромна сграда.

Нуждата от основен ремонт пък е още от 60-те години на миналия век.

Той се отлага и през 90-те заради разкола и финансовите кризи. Тогава е поставено скеле за реставрация на стенописите. Тя обаче така и не започнала, след като се разбрало какво е истинското им състояние.

Еврофондовете за ремонт на храм-паметника идват като вариант през 2007 г., но тогава става ясно, че Светият синод няма нотариален акт за собственост, което е пречка при кандидатстване по проект. В кадастъра мястото още е записано като горски фонд.

Храмът става собственост на Българската православна църква през 2014 г. при служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

През 2015 г. е създадена междуведомствена комисия от експерти в няколко институции, които се занимават с проблема.

Така се стига до решението на Министерския съвет от декември 2017 г., с което се прави първата крачка за цялостното обновяване на храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase