Снимка: БулФото

Българската държава ще осигури средства за новия учебен корпус на УНСС, но след като университета усвои ресурса по Оперативна Програма "Региони в растеж" и само до размера на проекта по основния договор, съобщават от финансовото министерство на своя сайт.

По-рано днес от ръководството на университета съобщиха, че учебното заведение е в сериозен финансов риск. Причината, според УНСС е, че държавата не е изпълнила договор за съфинансиране на проект за нов учебен корпус. Той е сключен след спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж".

Още по темата
Потвърден е ангажимент за 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години 2017-та, 2018-та и 2019 г.

От финансовото министерство отбелязват, че към момента предвидените в проекта 4,5 млн. лева по оперативната програма не са усвоени и затова все още не следва да се дават пари от бюджета.

"Също така Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител "ГВ 2016" ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения", допълват от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase