Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София е най-добрият град за правене на бизнес, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при получаването на наградата за бизнес град на 2018 г. на церемонията "Най-добър град за живеене в България 2018 г."

"София да бъде привлекателен град за инвестиции е една от най-важните ни цели. Това означава работа за хората, по-висок стандарт и по-качествени работни места. За това работим през всичките години, затова София беше определена за последните десет години като европейския град с най-висок ръст на брутния вътрешен продукт на глава на населението и това е европейска класация", каза още тя.

По думите й София привлича над 50% от чуждестранните инвестиции и произвежда около 40% от БВП на страната.

Привличаме максимален обем публични инвестиции в инфраструктурата. Финансовата стабилност както на града, така и на национално ниво, е също важен фактор. Но най-важното са талантите – талантливите хора на София, допълни кметът на столицата.

"София е технологичен град, работещ град. Тук се намират и най-добрите университети и училища. Столичната община има устойчива политика по стимулиране и насърчаване на талантите. Чрез Общинската агенция за инвестиции ние създадохме няколко инструменти за подкрепа, включително и финансова, на стартиращите компании. Стартиращите компании са мястото, където талантите могат да се реализират, могат да покажат своите способности, а големите инвеститори да ги намерят.

Така че София продължава да се развива като иновативен и технологичен град. Благодаря за подкрепата на всички, които работят за града си, както и на българското правителство, така и на гражданите на София, на талантливите хора на София“, допълни още Фандъкова, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase