Снимка: СО
fallback

Започна четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край Суходол, съобщиха от Столичната община.

Инициативата цели трансформация на пустеещи общински земи в гора и изграждане на зелен филтър в близост до София, които да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух.

Новата гора на София край Суходол е най-мащабната залесителна инициатива на Столична община, в рамките на която ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета. До момента са засадени 28 800 дървета. Това каза при откриването на инициативата зам.-кметът Йоана Христова. Гората ще се състои от акации, липи и дъбове.

"Това е най-мащабният проект на Столична община, реализиран изцяло с участието на доброволци. Всеки залесителен сезон броят на доброволците се увеличава, като само последната есен над 3000 са участниците, които са се включили в залесяването", посочи още Йоана Христова.

Новата гора на София, ще бъде и нов зелен филтър на града. За 1 година едно широколистно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от Общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Лесовъдите полагат и допълнителни грижи за засадените от доброволците дръвчета през годината – поливане, плевене, окопаване и т.н.

За максимално улеснение на всички желаещи, които искат да засадят дръвчета в Новата гора край Суходол Столична община разкри извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „Вардар“, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 часа с интервал от час и половина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

zadaven

преди 5 години

Еххх хора, ако помнехте по всяка улица имаше по ред дървета от всяка страна, сега какво остана, ред магазини, ред паркинг... Страхотно оправихте държавата с тази "демокрация", не симпатизирам и на червените, и на гербери, въобще всички такива политици заслужават карцер. Оправете държавата деца, във вас ни е надеждата!!!

22

Анонимен

преди 5 години

То парковете трябва да са вътре в града, а не извън него, само че тука се строи като за последно, не останаха свободни площи за целтта. Няма контрол и правила. Все пак е добре че се садят дървета.

21

Анонимен

преди 5 години

Пффффф на техническия преглед за коли даваш 50 лв бакшиш колата ти пуши като кумина на теца ама минава прегледа,куцо киораво сакато отворило пункт за годишен технически преглед та дърветата няма да спасят нищо.

fallback