Общ преглед

С тържествена церемония бе отбелязана 140-годишнината от обявяването на София за столица на България.

Решението за това е взето на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов на заседание на Учредителното събрание на Княжество България, което се е състояло във Велико Търново.

Честванията днес започнаха със света литургия в присъствието на българския патриарх и софийски митрополит Неофит, а по-късно бяха осветени и връчени знамената на столични училища. Това стана с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър.

Празничните прояви продължават и следобед, като ретротрамвай ще се движи между 16.00 ч. и 18.00 ч. по маршрут от пл."Възраждане" през бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", ул. "Алабин", бул. "Мария Луиза", Централна гара, бул. "Христо Ботев" до пл. "Възраждане". Часовете на тръгване от пл. "Възраждане" са 16.00 ч., 16.40 ч., и 17.20 ч. Актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

Изложбата "Да съградиш столицата" ще бъде открита от 17:00 ч. в Градската градина. Експозицията представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

От 18.00 ч. ще започне концертът на Софийския духов оркестър на Ларгото, а от 20.30 ч. на площад "Княз Александър I" ще има празнични илюминации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар