Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова е настояла главният архитект на столицата да не продължава разрешителното на небостъргача "Златен век" на фирма "Артекс", обяви тя пред bTV Radio.

В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата среда и пречат – включително на движението, посочи още Фандъкова.

Още по темата
Както е известно, преди ден от ДНСК отбелязаха, че небостъргачът е законен, тъй като има издадени строителни книжа. В случая "Златен век" е имал такива, но пък имало и отклонения от одобрените проверки. Според главния архитект е трябвало да се направи презаверка в края на миналата година, а това не се е случило.

"За мен беше важно да се направят промените в закона, да настояваме да има много добри анализи и да не допускаме в града се изграждат сгради, които не се вписват и пречат на движението. Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното", посочи Фандъкова и уточни, че ще чака решението на съда по казуса.

Столичният кмет коментира и станалата чувствителна тема за ремонтите в центъра на столицата. По думите ѝ процедурата за ул. "Граф Игнатиев" сега е "урок" за всички следващи, но даже и при най-подробните обсъждания след началото на работата ще има недоволни.

Фандъкова уточни, че предложението й станалият известен като "надгробен паметник" монолит от пл. "Гарибалди" да отиде в УАСГ, е било "закачка".

"Трябва да се знае, че отговорността при реализацията на такива много ключови проекти на архитекти и проектанти е огромна. Най-малкото би трябвало да защитят проектите си – носят отговорност пред гражданите, това не е проектиране на частна сграда, тук говорим за целия град", заяви още столичният кмет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase