Видео 19.03.2019

Протест във "Факултета": Не искат роми от Виетнамските общежития!

За протест се готвят жителите на кв. "Факултета" заради идеята роми от Виетнамските общежития в София да бъдат преместени.

Недоволството е подсилено от плановете ромите да бъдат настанени в контейнери, превърнати в домове. За тях е отделен район около поликлиниката в кв. "Факултета". До тук се стигна след като част от Виетнамските общежития бяха съборени след масови протести в кв. "Красна поляна".
Още по темата


2,4 млн. лв. са предвидени за преобразуването на транспортни контейнери в общежития, които ще бъдат построени на мястото на зелено игрище, където играят децата от "Факултета". Именно там трябва да бъдат настанени ромите, които в момента обитават Виетнамските общежития.

Хората от "Факултета" бяха категорични в "България сутрин", че ако ромите бъдат преместени, след няколко дни от 60 семейства ще станат стотици. Те също така се притесняват, че престъпността в квартала ще нарасне.

"Не искаме да се настанят тук, защото между тях има редовни хора, но те са малко. Другите са събрани от всички краища на България.  Тук не е място, на което могат да бъдат настанени 50-60 семейства. След дни ще станат стотици", обясни жител на квартала пред Bulgaria ON AIR.

Хората обясниха, че ромите ще бъдат настанени на място, което общината е била предвидила да бъде спортно игрище.

"Навсякъде казват за интеграция, а ние местим с 200 метра хората!", възмущават се жителите на "Факултета".

Хората обясниха, че от години в квартала роми и българи живеят заедно, но са твърдо против настаняване на хора от Виетнамските общежития.
 
"Самите роми не искат тези роми да идват. 90% от жителите имаме нотариални актове на къщите си от 70-80 години. Ще има протести докато това нещо не бъде премахнато от тук. При нас няма проблеми, те започват именно при Виетнамските общежития. Това нещо трябва да се спре. Ще затваряме булеварди ако трябва. Консултирали сме се с адвокати", заяви един от протестиращите.

 

Коментари Напиши коментар

46

раша наша

преди 3 месеца

софииските роми пловдивският столипоново сливенските роми това са извънсвръх човечеството недейте да сравнявате със останалите роми разликата е между небето и земята

45

Justice Defender

преди 4 месеца

Политиката на съвременните управляващи спрямо ромите е също толкова дискриминационна непрведна противозаконна както на престъпните диктаторски терористични режими-нацистки,комунистически,ислянмски, и др. вършещи престъпления на расизъм срещу човечеството,обричайки ромите на геноцид,затварйки ги в гета,третирсйки ги противозаконно и неморално като втора като категория хора, осъждайки ромите че раждат децата си от страх от Бога,а не ги убиват безмислостно чрез узаконени с измама престъпни аборти

44

Justice Defender

преди 4 месеца

Българите дори и Европейския съюз и уж в условия на демокрация и законност,са останли същите безбожни неморални безсъвестни и безчовешни атеисти комунитси и фашисти расисти,мразещи и погубващи в нацистки гета роми,християни,евреи и одобряващи непрваедната дискримнационна и расистка политика срещу тях,погазваща морални норми,човешките и законните права,дадени от Бога на всеки човек-равенство пред Бог и закона,право на живот,правосъдие и защита,свободи и ги мерят с несправедлива различна мярка!