fallback

Общ преглед
През месец януари на търг, организиран от аукционна къща във Виена, бяха откупени ценни подноси. Те са подарени на първия български княз Александър І Батенберг (1879 – 1886 г.) от жителите на градовете Русе, Ловеч и Берковица, съобщават от Националният исторически музей.
Oще по темата


Предметите са откупени при личното присъствие на министъра на културата Боил Банов и с негова заповед са предадени за съхранение в НИМ.

Подносите ще бъдат експонирани в централно фоайе на втория етаж на Националния исторически музей от 13 март 2019 г. Културните ценности притежават изключителна историческа стойност и са с гравирано посвещение на български език на Негово Височество княз Александър І.

Единият от тях е с позлата и с изключително богата и майсторски изработена филигранна украса. На другите два подноса е изобразен изправен български лъв, символизиращ  възраждането на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

едни прости тави

преди 5 години

Защо не купите и тоалетната му чиния и тоалетната му хартия?

3

Гост

преди 5 години

Ей, намерИха се и тия подноси!)). Само дано и съобщението до медиите да не е писано от пресцентъра на Министерството на културата, заради упоменаването, че може посвещението върху тях, да е на друг език, а не само на български))).Иначе, това, че едно присъствие, за жалост, не гарантира нещата, па било то и на министър на културата, става ясно от другата новина, за дълговете на мюфтийството, които въпреки присъствието на премиера, пак не можаха да бъдат опростени))).

2

бл.134 в Зап. парк

преди 5 години

За тия тенекии да дадат толкова пари , вместо да купят на хората нови печки и направят една скара за педните пред памерника Левски.Ама че управници

fallback