Снимка: dorotheum.com

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.

"Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването ресорният Боил Банов, на което той присъства лично.

Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително.

Виенската аукционна къща "Доротеум" поиска първоначална цена за портрета на княз Александър I Батенберг между 12 000 и 15 000 евро.

Картината е с размери 157 х 100 см и представя българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена със скиптър и императорско кълбо.

"Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни Боил Банов, цитиран от пресцентъра на МК.

Освен  най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц, той е купил и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase