Снимка: Булфото, архив
fallback

Да наемете двустайно жилище в центъра на София в рамките на една минимална работна заплата е мисия невъзможна. Подобни оферти почти липсват, а най-евтините предложения за жилища от сегмента в тази част на София от 700 до 800 лв. са едва стотина.

Поне хилядарка ни трябва да се наемем нормален двустаен в центъра на София с площ от минимум 60 квадрата и да плащаме разходите му и то при най-икономично използване на основните консумативи като ток, парно и вода, пресметна "Монитор".

В цяла София пък са само около 150 реалните оферти за нормален двустаен с наем до минималната месечна заплата, като едва десетина са за по-престижни квартали като "Иван Вазов", "Лозенец", "Изток" или "Дианабад". За тези пари обаче трябва да сте готови да наемете апартамент със старо обзавеждане или за ремонт.

Дори в "Люлин" офертите за наем до 560 лв. са едва двайсетина за площ от поне 55 квадрата. Толкова са общо и за южните квартали на София.

Според Младен Митов от "Явлена" за квартири по-търсени си остават районите на "Студентски град" и южните квартали на столицата, които са по-близко до центъра.

"Евтините жилища се търсят навсякъде и интересът към тях се стимулира основно от идването на нова работна ръка от провинцията. Предлагане има, но трябва да се улучи моментът, защото наемният пазар обикновено е на приливи и отливи. Дефицит се появява в края на лятото и началото на есента, когато започва учебната година. В момента спокойно и по-лесно може да се намери квартира", обяснява брокерът.

Наско Атанасов от "Виктория инвест" добавя към зоните с най-голямо предлагане "Люлин". По думите му сега преобладават собствениците на луксозни жилища, които търсят за тях наематели.

"Предлагането на по-скъпи квартири винаги е било по-голямо, отколкото търсенето, защото клиентите са ограничен брой - основно чужденци. Българите, можещи да си позволят да плащат висок наем, направо си купуват имот. Обикновено такива жилища се наемат от хора, работещи в големи чужди фирми, на които битовите разходи се плащат от работодателя. Там се иска определен стандарт за обзавеждането. Задължително сградата трябва да е с охрана. Има много хубави жилища с наем над 1000 евро, които се предлагат в момента на пазара. Дефицитът при евтините жилища е висок, а и текучеството на наематели там е голямо. Хората непрекъснато се оглеждат за нещо по-хубаво и на по-ниска цена. Търсенето пък освен в центъра е високо и в "Младост 4" заради бизнеспарка. Обикновено наемателите най-много държат на състоянието на апартамента и обзавеждането. Голям плюс е, ако кухнята е оборудвана с бяла техника. Повечето квартири се дават без телевизори", обяснява Атанасов.

В последните година-две има известен ръст на купувачите на жилища, които ги придобиват специално за даване под наем на хотелски начала и най-вече през сайтовете, споделят столични брокери.

След навлизането и в България на Airbnb и други подобни портали нещата на наемния пазар на жилища стават разнопосочни.

"Много собственици решиха да започват да дават по този начин имотите си под наем. Причината е основно в нарастването на чуждестранния туристически поток към столицата и другите по-големи градове в страната. Оборотът там сигурно е голям, но сделките не минават през агенциите за недвижими имоти", добавя той. По думите му няма нищо лошо в тази тенденция, защото тя развива и пазара на квартири и се увеличават инвестициите в жилища именно с цел даването под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 4 години

Ей за тва и аз ще емигрирам! Няма да плащам луди пари за мизерия и едва да свързвам двата края!

61

Анонимен

преди 5 години

Дадените като данни цени за наемите не са верни.Цените са по-ниски. Отделно да се чуди човек-80% от сградите в центъра са амортизирани и съборетини, а продажните цени са огромни. Това да не ви е центъра на Прага или Мюнхен.Всичко, което не е паметник на културата в центъра трябва да се срине.Модерни сгради биха си стрували дадените пари.

60

Анонимен

преди 5 години

ако в провинцията след наем ми остават 400лв, а в софия 800 (след наем), и не излизам много по заведения защото и в двата случая с тия пари не става, то в кой град покупвателната способност ми е по-висока?Тепърва някой фирми се светнаха да работят в малките градове заради привилегии и тн, но нито едно правителство в последните 20 години не е мислило за развитие на малките градове.

fallback