Предложенията за орязването на депутатските заплати са посегателство върху парламентаризма. Това заяви Йордан Цонев от ДПС и добави, че трябва да се излезе от това дребнотемие и да се погледне по-сериозно на темата - какво е качеството на законите и с какво се занимава парламентът.

Още по темата

Утре депутатите ще разгледат няколко предложения за промени в правилника на Народното събрание, които предвиждат намаляване на възнагражденията на депутатите. Последният проект, внесен от НФСБ, пък предвижда народните избраници да не получават нито лев, ако отсъстват на 3 поредни заседания на парламента или общо пет за месеца.

"Повечето предложения са посегателство върху парламентаризма. Парламентаризмът не е това, което си мислят някои - натискане на копчета и обслужващ персонал. Конституцията има текст за свободната воля на депутатите. Зачестиха посегателствата върху парламентаризма, включително и по битово организационни и финансови въпроси", коментира Йордан Цонев.

По думите му обаче не било толкова важно заплащането на депутатите, а какво реално правят народните представители. Цонев критикува и дневния ред на парламента, който според него само запълва времето.

"Оставете кой какво говори за заплащането на депутатите. Никой не говори за истинската работа, която трябва да върши парламента, за качеството на законите. Никой не говори, че се занимаваме с дневен ред, чиято задача е да запълни времето и това го прави управляващото мнозинство - да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им политически брак с националистите", отсече депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase