Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки решението на Корнелия Нинова парламентарната група на БСП да напусне парламента и червените да не взимат пари от Народното събрание, 16 депутати от левицата са взели пътни, а 19 дневни командировъчни за 18 и 19 февруари. В понеделник и вторник са ползвани и служебни коли от БСП. Това разясни шефката на парламента Цвета Караянчева.

Още по темата

"Ако Корнелия Нинова не може да си контролира парламентарната група, е неин проблем. Аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично или да променя правилника", коментира Караянчева.

Вчера Корнелия Нинова в писмо до председателя на Народното събрание обяви, че от парламентарната група се отказват от възнагражденията си, докато отсъстват от пленарните заседания. Днес обаче Караянчева уточни, че соцдепутатите ще продължат да получават 1/3 от заплатите си, които са около 1000 лева, тъй като така е разписано в правилника.

Тя добави и че писмото на Нинова, че депутатите от БСП се отказват от заплатите си, е само една декларация.

"Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни. Няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилник. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата на БСП да направи законодателна инициатива, е добре дошъл в Народното събрание", каза още Караянчева.

Шефката на парламента коментира и че не е провален днешният парламентарен контрол и уточни, че въпросите към министрите са преформатирани в писмени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase