Снимка: Facebook

"Стара София" е запазила множество красиви сгради от отминали времена, но поддръжката им е мисия невъзможна за собствениците и Общината.

Рушащите се сгради са заплаха за всички, които преминават около тях. Пореден случай е й сигналът на граждани във Facebook страницата "Видяно в София".

Още по темата

Ул. "Пиротска" и бул. "Христо Ботев" са част от облика на разпадащата се Стара София. Тук минават трамваи, множество автомобили, пешеходци и ученици, забързани за часовете си. Районът е близко до Женският пазар, който определено не се ползва с добра репутация – намираш си от банани за левче, до удоволствия от млади труженички на най-старата професия, понякога дори травеститите предлагат своите ласки в този район. Наистина "Стара София" пази своите тайни.

Точно на ъгъла на тези две улици се намира и опасната за живота на столичани сграда. Тя е подслонила хостел, баничарница и магазини. Кой е виновен за състоянието на красивата в миналото сграда, питат се столичани?

Сградата е построена през 1916 година от братята Колчакови. По-късно става паметник на културата. В момента тя има 18 собственици, разказва Bulgaria ON AIR.

През 2016 година те са получили заповед да обезопасят сградата с мрежа в тридневен срок, но това така и не се случва.

Същата година Министерството на културата дава десетдневен срок на собствениците да представят в НАП план за цялостно разработване на къщата.

Оказва се, че собствениците са били готови с такъв план още през 2013 година, но не се е стигнало до него.

Ето и няколко коментара от столичани в социалната мрежа:

"Plamen Lekov : То, цялата държава ни се разпада...

Сашо Александров: Общи части и фасада! Когато проумеете това ще живеем в по красива среда

Vladimir Shumnaliev: Идеалният център е наситен с подобни сгради. Кое трябва да ни учуди? Добре, че засега само мазилки и части от первази падат...

Anton Tanev Tulev: Пуснете сигнал до Общината. Живущите са длъжни да поддържат сградата. Частна собственост е. Общината ще ги глоби и принуди да я ремонтират.

Ivan Ivanov: Сутринта като минах имаше полиция, която спираше хората да минават отдолу - явно са си заминали, дори и лента не са сложили. Хората си минават и ако падне още нещо, кой ли ще носи отговорност.....Както с онази сграда дето падна върху момичетата навремето, където всички обвинени бяха оправдани и се оказа, че сама била паднала.....

Калина Кръстева: Слава богу, че има грипна ваканция. Там минават децата от 32 СУИЧЕ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase