Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Бившият столичен кмет Стефан Софиянски е създал нова Конституция заедно с група съмишленици. Гостът обясни в "Денят ON AIR", че сегашната е остаряла и не съответства на проблемите, които има в днешното общество и управление.

Софиянски предлага България да бъде разделена на региони и да има второ ниво на самоуправление.

"В момента най-голямата партия в парламента избира министър-председателя, а той назначава министри. Ние предлагаме да бъде въведена мажоритарна избирателна система, с която да се избира министър-председател и министри. Така всеки ще стои с името и биографията си", категоричен е бившият столичен кмет пред Bulgaria ON AIR.

Според него президентът в момента няма почти никаква функция и само предизвиква скандали.

"Противоречието между президент и правителство се появява тогава, когато държавният глава няма много функции, а правителството пък има свръхфункции. Президентът има право на вето - това обаче е отрицание, което не ни трябва. Заковани сме на последното място във всички класации и трябва да променим това", сигурен е Софиянски.

Бившият кмет заяви, че в новата конституция се предвижда президентът да има повече законодателни инициативи - да може да предлага решение за дадени спорни текстове.

Според него всички пълномощия на президента, парламента, правителството, кметовете и областните управители трябва да бъдат по-ясни и всички да се допълват.

"За да се развиваме, управляващите трябва да си съдействат, а не да се контролират едни други. Изобщо трябва да се смени цялата философия на управление", допълни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Прокуратурата зове

преди 5 години

Хайде пак да ни станеш клиент....

56

пешо

преди 5 години

До Старото кучеЕ да ама това не е демократично.. Нали и сега обвиняват ББ че работи по този начин.

55

ABC

преди 5 години

Тоя това трябваше да го зове от затвора...

fallback