Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Днес бяха пуснати в движение първите 20 електобуса в София. Превозните средства отговарят на екологичен стандарт Евро 6.

Първият е-бус в София беше пуснат в началото на юни месец пробно за 10 дни. През това време бяха изчислени вредните емисии, които превозното средство отделя и до колко ще бъде ефективен за Градския транспорт. Е, оказа се, че е ефективен.

Хибридният автобус е с 4-литров дизелов двигател, чиято роля е да зарежда генератора, който задвижва автобуса. Автобусът е за около 100 души, включително правостоящи и струва около 350 000 лева.

Засега те ще се движат по линия №309, която е от ж.к. "Люлин" до надлез "Надежда" и по линия №9 от СУ "Св. Климент Охридски" до кв. "Слатина".

На едно зареждане такъв автобус минава около 320 км, а шофьорите са преминали специален курс за управлението им.

Автобусите разполагат с климатична система, нископодови са, с рампи за облекчаване на движението на хора с двигателни проблеми, както и за детски колички.

Оборудва ни са с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства, видеонаблюдение, планира се в скоро време да бъде пуснат и безплатен Wi Fi.

"Настина автобусите позволяват всеки пътник да се чувства добре", посочи кметът на столицата.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че за тези автобуси са изградени 10 единични и 5 двойни зарядни станции в гаражите на Столичния градски транспорт.

Предстои да бъдат пуснати още 82 автобуса на природен газ, които са тук, а през следващата година ще пристигнат още 60 нови автобуса. През следващата година се очакват и 13 нови трамвая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 5 години

Чудесно!

89

пътник

преди 5 години

"да зарежда генератора..."Неистово държа да видя с очите си как се зарежда генератор!

88

Поручик Ржевски

преди 5 години

Е нямаме ли тролеи?В Перник изградиха тролеи през 80-те години, сега ги развалиха.И вместо да имаме изцяло електрически транспорт, сега това недоразумение на дизелов мотор и батерии.Батерията е само за еко парлама, това ще си гори на дизел.

fallback