Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Последните няколко дни мръсният въздух в столицата силно вълнува гражданите. Столичната община опита да пребори високото съдържание на фини прахови частици с буферни паркинги и зелен билет за 1 лев.

Днес въздухът над София е малко по-добре, но все още има квартали, които не могат смело да поемат въздух на улицата.

Oще по темата

"Има продадени над 69 000 зелени билета. Резултатите са добри. Този зелен билет е още една възможност хората да оставят автомобилите си. Надяваме се да създадем условията градският транспорт да е по-добър. Никой не мисли, че само с тази мярка ще се подобри въздухът. Днес общината ще пресметне колко средства е коствал зеленият билет", обясни директорът на Центъра за градска мобилност Християн Петров.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR,че пътуващите с метрото могат да оставят колите си на буферните паркинги напълно безплатно, стига да имат изрядни превозни документи, с които да докажат, че наистина са пътували из столицата с градския транспорт.

Днес зелен билет няма, но общината има готовност да го пусне отново, ако се наложи, подчерта още Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Реалист

преди 5 години

При такова голямо замърсяване на въздуха на София от отоплението на твърдо гориво, точно обратното трябва да се прави - трябва да се спре градския тарнспорт, да се премахнат платените зони за паркиране и да се насърчат хората да не се тровят и да дойдат на работа с колите си, а не пеша или с градски транспорт, за да не се надишат с силно замърсен въздух.

13

Аааа ветъраааа....

преди 5 години

Вместо зелен билет, вентилатори за изкуствен вятър монтирани на подходящите точки в столицата.

12

Пешо

преди 5 години

Никъде във западна Европа по градовете не се отопляват със дърва и въглища. Е за това дишаме тоя въздух. А колите че замърсяват също е вярно. Достатъчно е лятото да идвате по хемус и да видите смога над София. Да се забрани отоплението със дърва и всички коли под евро 1 да се спрат от движение.

fallback