Снимка: Булфото

Над 74 хил. "зелени“ билета за пътуване с градския транспорт в София са продадени вчера. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти в МС.

Мярката целеше да стимулира софиянци да слязат от колите си и да използват обществения транспорт, за да се намали замърсяването на въздуха. Фандъкова благодари на отзовалите се и изтъкна, че решението на проблема зависи от всеки.

Още по темата

По повод протестите за по-чист въздух днес, кметът каза, че няма различия между протестиращите и програмата на общината, но е готова да коментира и нови предложения. Тя припомни, че усилията на местната власт са насочени към промяна на начина на отопление в домакинства, които използват твърдо гориво.

По съвет на водещи пулмолози пък са били изпратени препоръки до училища и детски градини да се ограничат заниманията на децата на открито.

Фандъкова коментира и приетата от нея оставка на заместника й по транспорта Евгени Крусев, като заяви, че това е отговорна реакция, за да се установят фактите.

Тя посочи, че се коментира само ремонтът на "Граф Игнатиев", но има готови мащабни проекти, по които Крусев е работил съвестно. Ако е бил подведен, ако е допуснал грешка, това ще се установи от компетентните органи, каза Фандъкова.

Тя не пожела да каже кой ще замести Крусев, но отговори задочно на опозицията, че носи политическа отговорност, като се лишава от един от най-важните си заместници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase