Снимка: Булфото

10 браншови организации на такситата събраха подписи под декларация до Столичния общински съвет за минимален праг на тарифата от 0,98 лв. на километър дневно возене и 1,16 лв. за през нощта.

В момента големите таксиметрови фирми возят дневно на 0,79 ст. от 6 часа сутринта до 22 часа вечерта. През нощта сумата е 0,90 стотинки на киметър. На практика исканото увеличение е приблизително 20%.

Браншовите органицаии настояват и за корекция на максималния праг до 1,90 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа.

Още по темата

"За първи път браншът е напълно единодушен", казва пред "24 часа" Кирил Ризов, председател на "Съюз такси". Тези дни декларацията им ще бъде внесена в Столичната община. За подготвянето на такова искане стана ясно преди няколко дни, когато водачи на таксита се събраха на протестен митинг в центъра на столицата.

Според Закона за автомобилните превози всяка община трябва да определи минимален и максимален праг на тарифата. За София максимумът сега е 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна, но минимален не е гласуван.

В Пловдив и Варна минимален праг е гласуван отдавна и дори е променян нагоре и надолу няколко пъти.

"Ние не сме се ангажирали с размер на минимални и максимални прагове", каза Людмил Лазаров, управител на "О кей Супертранс". "Никой не ни е търсил и питал, това е инициатива на синдикални организации", каза той.

В страната таксиметровите фирми са 7070 се вижда в регистъра на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Те возят с около 23 хил. автомобила.

В София жълтите коли са около 6300. Най-големите фирми, с около 1000 автомобила, са "О кей Супертранс", "Радио СВ такси", "Йелоу Такси", "Такси С Експрес".

"О кей Супертранс" вози на 0,79 лв. дневна цена на километър, 0,90 лв. нощна, първоначалната такса е 0,70 лв., тарифата за престой е 0,22 лв. а повикването струва 0,70 лв. Същите са тарифите и на друга голяма фирма – "Йелоу Такси".

"Радио СВ такси" и "Такси С Експрес" са с дневна тарифа 0,77 лв. на километър, нощното возене след 22 ч е 0,88 лв. на км. Първоначалната такса и тази за престой за всички фирми са едни и същи – 0,70 и 0,22 лв.

Три от четирите големи фирми са с цена за повикване от 0,70 лв., само четвъртата – "Йелоу Такси", е с една стотинка надолу – 0,69 лв.

Таксиметровите фирми в София возят, общо взето, на цени около 0,79 лв. на километър дневна тарифа и около 0,90 лв. нощна, плюс-минус няколко стотинки. С 10 ст. нагоре е тарифата на зелените таксита, които са около 20-30, близо 200 други жълти коли - тъй наречените дъмпингари, возят под средната тарифа, каза Ризов.

Мотивите на бранша на такситата за минимален праг са, че от 7 години не е вдигана тарифата, а обикновено това се правело на 5 г.

На въпроса защо при близо 3-годишна дефлация и исторически ниски цени на природния газ такситата, които обикновено са на метан, не са сваляли цените, Ризов отговори: "Консервативен бранш сме!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase