Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Шофьори на таксита излязоха на протест по обед в София. Недоволството им бе заради неактуализираните с години минимални и максимални тарифи за превоз. Те настояха стоянките им в София да са повече, да са добре обозначени и да не спират други автомобили на тях.

Още по темата

Освен това според таксиметровите водачи Столичната община не изпълнява законовите си задължения да актуализира въведените минимални и максимални тарифи за превоз, което трябва да се прави всяка година.

Според бранша в София, цената на километър превоз трябва да започва от поне 96 стотинки през деня и 1,14 лв. за нощна тарифа.

Таксиджиите обвиниха общината в липса на диалог и настояха за осигуряване на условия за тяхната работа и добавиха, че искат намаляване на данъците, които плащат, докато не им бъде осигурена среда за работа.

С представителите на таксиметровия бизнес се срещна общинарят и лидер на БСП-София Калоян Паргов. Той заяви, че проблемите, около които се обединява бранша, са обща декларация за тарифите, даване на възможност на такситата да използват буслентите, стоянките да заемат 2% от "Синя зона", 4% от "Зелена зона" и 25% от местата за паркиране в останалата част на София.

Шофьорите също така искат разрешителните за таксиметрови шофьори да бъдат на името на водача. Паргов уточни, че тъй като в момента те се издават на автомобил, а не на водач, от това Общината губи около 10 млн.

Председателят на Съюза на таксиметровите водачи от Пазарджик коментира пред "Фокус", че на този етап таксиджиите в града нямат основание за протести. По думите му цените там са адекватни за стандарта на живот в града.

Представители на таксиметровия бизнес в Смолян пък заявиха, че цените на таксиметровите превози в града са се повишили в началото на месеца. Там вече работят на тарифа от 1 лв./км. дневна и 1.10 лв./км. нощна тарифа с първоначална такса 1.50 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар