Снимка: pixabay

В София е доказан първият за този сезон грипен вирус - N1H1, известен като пандемичен/ калифорнийски грип или, както някои го наричат - "свински" грип.

Грипният вирус е доказан в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът на центъра, цитиран от "Фокус".

Той е бил доказан в клинични материали на майка и 6-годишното и дете в София.

Още по темата

Свинският вирус е широкоразпространен инфекциозен причинител. Трансмисията се осигурява между заболели прасета. До човек вирусът достига при контакт с болно прасе или прием на месо от заразени прасета.

Вирусите навлизат в човешкия организъм през стомашно-чревния тракт или по пътя на дихателната система. Начините за заразяване са два - консумация на заразено с вирусни частици свинско месо или при предаване от човек на човек по въздушно-капков път.

Възстановяването от свинския грип може да бъде в рамките на седмица при бременните жени, но статистическите данни сочат скок в броя на пострадалите майки с придобити усложнения от вирусната инфекция със свински грип.

За лечение на инфекцията със свински грипен вирус се използват два утвърдени лекарствени препарата - оселтамивир и занамивир, които се срещат на широкия аптечен пазар.

Те представляват класически антивирусен препарат, който потиска производството на вируси и тяхното размножаване в организма-гостоприемник. Статистиките сочат, че пациентите претърпяват пълно и трайно възстановяване след лечение с препаратите без да е необходима терапия-опашка или консултация и терапия от други специалисти.

Съществуват също така ваксини срещу свинския грипен вирус, които подпомагат профилактиката в началото на сезонната заболяваемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase