Снимка: архив "Булфото"
fallback

България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция, обяви външният министър Екатерина Захариева и обвини за това опозицията.

Oще по темата

"Можете да се гордеете с това", иронично заяви тя в отговор на въпрос на червения депутат Иво Христов.

След като една страна не е ратифицирало документа, тя не може да бъде прилагана в цялата общност.

"Това обаче не означава, че страните, който са ратифициали Истанбулската конвенция, няма да я прилагат", добави Захариева.

Тя допълни, че България няма как да подкрепи решението на Съвета по евроинтеграция за ратификация на Истанбулската конвенция поради решението на Конституционния съд.

През юли тази година КС реши, че терминът "джендър" (социален пол) в Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията и размива границите между мъжкия и женския пол. Според конституционните съдии международният документ изцяло противоречи на основния ни закон.

Решението на КС бе посрещнато с облекчение от ГЕРБ, които не успяха да прокарат документа в Народното събрание и за да не изглежда, че се отмятат от ангажимента си пред ЕС, прехвърлиха топката към конституционните съдии.

Иво Христов упрекна днес Захариева, че е използвала ирония.

"Очаквах по-сериозен отговор, можехте да си спестите иронията. Конвенцията бе обявена за противоконституционна в някои текстове, май поставяте под съмнение решението на КС", отговори й той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

аз

преди 5 години

До БучинскиКакто виждаш - няма задължително съгласяване с ЕС! И - както виждаш - даже най-бедната държава в ЕС може да спъне каквото си поиска! Няма ли да спрете да лъжете!

86

аз

преди 5 години

До До ЛЪЖЕНе са 17 - 8 са. При това - ако броиш и UK! Останалите не са от ЕС! Между другото - не е речено, че всичките осем (седем, всъщност - от март 2019) няма да я ратифицират!

85

аз

преди 5 години

До питамВместо да питаш - да беше проверил! Турция е първата държава, която я е ратифицирала!

fallback