Снимка: архив "Булфото"
fallback

С 200 лева ще се вдигне минималната работна заплата на медицинските сестри и лекарите през 2019 г.

За сестрите тя скача от 750 на 950 лв., а на лекарите от 950 на 1150 лева.

За това се договориха представителите на най-големите работодатели в сферата на здравеопазването, които подписаха новия колективен трудов договор за следващата година, съобщи "24 часа".

Oще по темата

Въпреки договарянето дисбалансите в заплащането и качеството на медицинската помощ между малките населени места и големите градове остава, не отрекоха работодателите.

Диспропорциите на места достигали между 3 и 5 цифрени заплати, обясни Мими Виткова, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бивш здравен министър.

Това трябва да се промени и да се сложи ред, настоя тя.

"Няма как качеството на медицинската помощ да е добро, ако една сестра получава с 5 или 10 лв. повече от минималната за страната заплата", каза и д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ПОДКРЕПЯЩ МЕДИЦИТЕ

преди 5 години

Какво е е било мизерно в Държавните Болници и какво е било държанието на персонала там чета коментарите на някой граждани на Р.Б-еми със такова заплащане какво отношение очаквате а за мизерията не са виновни служителите а Държавата нали са Държавни Болници тогава да ги ремонтират или чакат да ги праватизират в частни .В частните е чисто защото си плащат всички и има приходи както за заплати така и за подръшка на болниците.

19

Анонимен

преди 5 години

До +Ти не правиш разлика между Специализант и специалист дори...какво да ти обяснявам.Дъщеря ми е специализант.Само нощем време в цялата болница,спасява животи,бори се с бюрокрацията,огромен хорариум,минимална заплата.Чак продавачката й се смее,ама я моли за помощ,когато е зле.Дъщеря ми-Републикански отличник по медицина,настоява да лекува в България.Аз обаче ти гарантирам,че ако така разсъждавате,ще я откажа.Твърде много сме инвестирали в нея и сме се лишавали.***,ако щете.

18

Анонимен

преди 5 години

Точно защото сестрите не получават необходимото заплащане и респект както от пациентите така и от докторите, затова и бягат навън да работят. България с всички българи да му мислят после. Говоря от личен опит.

fallback