Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалистите в местния парламент в София скочиха срещу проекта за разширяването на Регионалния музей на София, който е в сградата на Централната баня, със зали за събития.

Още по темата
8 юни 2010 16:51

"Да имаш създадена инфраструктура за минерална баня и да направиш в басейните й "зали за събития" е театър на абсурда!", скочиха те в позиция до медиите.

Предложението на Столичната община да кандидатства с проект за адаптация на останалата част от Централната минерална баня за Музей "Българският ХХ век" идва от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Преустройството ще ангажира около 7000 кв. м. от северната част на банята.

Само преди година обаче СОС гласува Програма за развитие на минералните извори, внесена от главния архитект Здравко Здравков, според която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен СПА център, припомнят от левицата. 

Сега се оказва, че емблематичната за столицата Централна минерална баня ще бъде превърната изцяло в музей.

Мъжкият и женският басейн ще станат "зали за обществени мероприятия" като цената на преустройствата е около 9 млн. лв. и около 50% от тях трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет.

От БСП обаче са категорично против предложението на управляващите: "Подобна идея, като тази да бъде преобразувана Централната минерална баня в музей, не трябва да бъде реализирана, без съгласието на столичани".

Заради това те настояват да бъде проведено обществено допитване, за да  се чуе мнението на софиянци за тази идея на управляващите.

"Преди повече от 100 г. Столичната община, с помощта на талантливи архитекти и художници, е изградила Централната минерална баня като архитектурен шедьовър, дворец, достоен за животворната минерална вода. Като такъв той работи до 1986 г., след което започва разрухата... За да настъпи днешното време, в което ръководената от ГЕРБ Столична община да си присвои правото да отнеме завинаги на гражданите на София възможността да ползват по предназначение този "Храм на здравето", пише още в позицията на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase