fallback

Общ преглед

Нов живот за старата градска баня в София - женският басейн ще се превърне в музикална зала с около 150 места, а мъжкият в театрална с 250 места. И двете зали ще са мултифункционални, ще могат да се провеждат кинопрожекции, изложби и други културни и обществени събития.

Проектът за обновяването беше представен днес от заместник-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Двата вътрешни двора на банята ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор.

Идеята на общината е пространството да е израз на почит към минералната вода - към нейната обществена роля от древността, още от римските терми - преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена.

Древната традиция е продължена и с изграждането на геотермалната станция в подземието на сградата. С нея се отоплява завършената вече част от Музея на София - с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - изложбената площ ще се удвои, според проекта.

Докладът за проекта е внесен в Столичния общински съвет. Предстои разглеждането му в комисии. Ще има и обществено обсъждане.

Идеята е в центъра на София да има "жив музей", в който постоянно да се случва нещо, хората да се срещат по различни поводи, да общуват.

Специално внимание ще е отделено на децата - с пространства за ателиета и други занимания за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Кина

преди 5 години

По-голяма простотия трудно може да се измисли хахаха, че да се представи и като нещо добро. Не уважение, а истинска гавра с минералната вода, която е осмисляла съществуването на града, когато е имало разумни хора там.

17

Нина Георгиева

преди 5 години

Защо изтрихте моя коментар! Не виждам нищо обидно в думите ми!

16

До 15

преди 5 години

Ако беше частна собственост щеше да я сполети участта на градската библиотека, работническия дом и десетки други красиви къщи в София, които съзнателно се оставят да се саморазрушат, че на тяхно място да изникне някой мол. А чукча пак писател, а не читател. От години общината търси някой да превърне страничните крила на банята в спа център и да ползва минералната вода. До сега не се намери нито един желаещ . Но дежурните драскачи се мятат на амбразурата без да имат понятие за какво става дума.

fallback