Снимка: Булфото, архив

В четири района на София паркирането ще бъде платено и около блоковете от 1 ноември. Зелената зона се разширява в "Лозенец", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село", съобщиха от столичния Център за градска мобилност.

В тези райони освен по улиците ще се спира платено в паркинги около кооперациите, които не са на улицата, което на практика означава, че зоната влиза в околоблоковите пространства.

"Имаме различна собственост на земята, но основната част там, където се разполага зоната, е общинска. Местата са съобразени с кадастъра и са обсъдени с живеещите в сградите", обясни Румяна Милова, шеф на дирекция "Паркиране и гаражи" в ЦГМ, цитирана от "Монитор". По думите й 90% от местата са вече разчертани.

Обозначителните знаци за зелена зона са поставени на местата им, в момента са закрити, но ще се открият на 1 ноември. Схемите за разположението на паркоместата са обявени в районните кметства, така че всеки да може да информира.

"Имахме различни казуси, решавали сме ги един по един. Примерно на ул. "Люботрън" хората настояваха да се допусне компромис с паркиране на тротоара, тъй като алеята е много тясна", допълни Милова. Тя подчерта, че има възможност и да се преразгледат определени случаи и схемите да се променят там, където се налага тъй като няколко казуса все още се обследват.

"След като стартира зоната, почти няма да има паркиране по тротоарите", каза още шефката на "Паркиране и гаражи". Тя обаче не уточни дали ще има някакъв гратисен срок или нарушителите ще „осъмнат“ със скоба на колата.

С промените в общинската наредба беше въведено ограничение за издаване до два винетни стикера на домакинство, но те ще важат за две години, а не както сега само за една.

До момента са платени 4000 стикера. Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки е от 50 до 200 лв. 200 лв. е и санкцията за заемане на място за хора с увреждания.

С разширението на зелената зона шофьорите вече ще трябва да плащат, за да паркират автомобилите си по бул. "Ситняково", ул. "Стоян Михайловски", бул. "Пейо Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", ул. "Атанас Дуков", ул. "Люба Величкова", ул. "Сребърна", ул. "Хенрих Ибсен", ул. "Козяк", ул. "Св. Георги Софийски", бул. "Акад. Иван Е. Гешов", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Камен Андреев", ул. "Охридско езеро", ул. "Гюешево", бул. "Инж. Иван Иванов", бул. "Ал. Стамболийски", ул. "Димитър Петков" (до ул. "Д-р Калинков" и обратно), бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков", бул. "Сливница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase