Архив: Булфото
fallback

Над 300 кв. м графити от публични площи в София е почистил от началото на годината Столичният инспекторат.

Общинската структура разполага със специална машина за чистене на графити от фасадите, а материалите, които се използват, са екологични и щадящи. Тя обаче може да се използва само за чистене на надписи по паметници и каменни фасади. Освен това инспекторатът няма право да почиства частна собственост, обясниха от Столичната община.

От няколко години кметството има специална инициатива - "Да изчистим омразата от улиците на София”. По време на кампанията се почистват фасади, по които са изписани надписи, изразяващи омраза, призиви с непристойно съдържание и противопоставяне.

По време на кампанията тази година през септември беше почистена фасадата на църквата “Свети Седмочисленици”, мостове, огради и сгради. Така бяха заличени графити по улиците "Георги Сава Раковски” и “Бачо Киро”, бул. “Дондуков” и други.

Кампанията традиционно се подкрепя от посолството на Израел.

Проблем обаче е налагането на глоби на нарушителите, тъй като по закон те трябва да бъдат хванати на място, за да им се състави акт, уточниха от общината, пише "24 часа".

По инициатива на общината и на район "Подуяне" в квартала са изрисувани няколко фасади на блокове от майстори на грaфити.

Едно от изображенията, които станаха изключително популярни, е на покойния Дядо Добри. Красиви рисунки има и по фасади в центъра на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Anonimen

преди 5 години

Да свалят онлайн продавачите и да се продоват спрейове и други дрънкулки само на регистрирани държавни магазини. Сьщо цигари и алкохол енергийни напитки.

10

Анонимен

преди 5 години

И подлезите на централна автогара и централна жп гара София трябва да се измият, че смърдят на урина. Почвам да пиша със спрейовете за майката на Фъндъчка и от общината ще дойдат да измият мръсотията.

9

Край

преди 5 години

Японците ви показаха как се прави. Пишете на ограда и след два дни целия свят знае кое.

fallback