Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скандалите и споровете около ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" продължават, а напрежението ескалира до искане на оставки и дори сигнали до европейски институции.

Неправителствената огранизация "Спаси София" откри поредните нередности с изпълнението на ремонта, според които проекта и използваните материали за виброизолация на трамвайните релси са били променяни.

От организацията незабавно сигнализираха до европейската служба за борба с измамите OLAF, а освен това от "Спаси София" искат и оставката на столичния зам.кмет по транспорта Евгени Крусев.

Още по темата

"Проведохме едно двумесечно разследване на цялата документация и установихме, че Столичната община е нарушила Закона за обществените поръчки. Тъй като е отстранила участник от търга, защото е предлагал материал, който не отговаря на изискванията и след приключване на поръчката е позволила спечелилият участник да използва същия този материал, заради който друг е бил отстранен", обясни Борис Бонев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи нямат съмнения в качеството на избраните материали, но те са неподходящи за ремонта.

"Няма как да засегнат финансово проекта и обществения интерес. В самия договор е записано, че при промяна на какъвто и да е параметър или материал, ще бъдат направени съответните анализи и ще бъде заплатено само толкова, каквато е стойността на вложения материал. Нищо повече", категоричен беше общинският съветник Зафир Зарков.

Колегата му Иван Таков пък обяви, че може да се каже, че това е несъществено нещо, но трябва да се има предвид, че материалът участва вътре в оценката.

"След като е сбъркан проектът, най-нормалното нещо беше да се проведе отново процедурата, защото по този начин се постави един от участниците в неравностойно положение и това е факт", заяви Таков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase