Снимка: Булфото, архив

Около 55 000 домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища, а една от мерките за по-чист въздух на Столична община са насочени към намаляването на техния брой.

Още по темата

Противно на общоприетите очаквания, това са и хора от централни райони и с доходи около и над средните, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя напомни, че в сила е пилотен проект, по който 30 домакинства в Нови искър ще подменят отоплителните си уреди с печки на пелети.

Предприети са мерки за събирането на едрогабаритни отпадъци, стари гуми и дрехи, които често се ползват за отопление. От началото на тази година са събрани над 55000 тона едрогабаритни отпадъци.

В специални пунктове са събрани 7500 стари гуми, поставени са контейнери за текстилни отпадъци и са събрани около три тона текстил.

Продължават проверките и на автосервизи, коментира кметът, цитирана от БТА.

Наред с битовото отопление основен замърсител са и колите.

Проверени са над 1800 автомобила и 36 са спрени от движение. От общинската администрация са направили предложение към транспортното министерство да се въведат екостикери с класа на автомобилите и така по-лесно да се ограничава движението на тези от най-ниския клас в определени дни, когато замърсяването е по-силно.

До края на следващата година гарантираме подмяната на 90 процента от автобусите в столицата с екологични, каза Фандъкова и допълни, че очакват първите 20 електробуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase