Мащабите на незаконната сеч са много по-големи от това, което официално знаем. Хиляди кубици дървесина стават жертва на престъпници, а службите изглежда са неспособни да се справят с проблема.

С изсичането на дърветата, обаче, сякаш не осъзнаваме, че това ще доведе до трайни последствия и за човешкото здраве. Колкото по-малко зелени екосистеми, толкова по-мръсен въздух.

Зелените системи в градовете са важен елемент не само по отоншение на качеството на въздуха, който дишаме, но освен това въздейства и върху микроклимата на населеното място, защото понижава средната температура.

Още по темата

Европейската сметна палата за пореден път каза, че страната ни се нарежда на последно място по мръсен въздух от всички останали страни в ЕС. България отново удари дъното, а това е поредното изследване, което казва, че страната ни трябва да направи нещо по въпроса. Докога ще продължаваме да водим тези разговори и какво трябва да се случи, за да бъдат предприети някакви мерки - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За земята“.

"Българските институции работят само и изключително под натиск. Голяма част от европейските страни не покриват критериите за чист въздух, но ние сме единствената страна, която има нарушения на праговите норми за серен диоксид", коментира в предаването Ивайло Хлебаров.

По думите му стряскащите числа, обаче, изглежда не притесняват кметовете, тъй като местната мласт е тази, която носи отговорност за въздуха, който дишаме.

"Ако здравето на хората е приоритет, то съответните институции, от които зависи въздухът да е чист, ще седнат и ще предприемат някакви мерки", заяви в предаването Хлебаров.

По думите му един от основните пробелим е, че национталната власт все още не е въвела стандарти за твърдото гориво.

"Голяма част от замърсяването на въздуха е от финни прахови частици, а те идват от изгарянето на мокри дърва. Те изискват много повече енергия за изгаряне, което не се осъществява докрай. Опитваме се да горим вода, а така се получават множество химични елементи, които достигат до въздуха", коментира Ивайло Хлебаров.

От 2017 г. срещу България има решение от Европейския съд, а редица органи поставят под съмнение критериите, по които се измерва замърсяването на въздуха. Нищо, обаче, не се случва. Защо?

"Не мисля, че има нужда от ЕК да ни казват каквото и да било повече. За съжаление, обаче, от Европейската комисия не прилагат достатъчно добре законодателството, защото не изискват достатъчно силно мерките да бъдат приложени. Все още не сме глобени заради мръсния въздух, а това кара властимащите в страната да се мотаят", коментира още Хлебаров.

Ще има ли скоро решение и ще дишаме ли по-чист въздух?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase