Снимка: архив Булфото
fallback

Внесохме в Министерството на околната среда и водите предложение за екологичен стикер, който всеки автомобил да получава след преминат преглед. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г.

"Най-важната стъпка е всички институции на държавно и местно ниво, заедно с неправителствените организации и медиите, да работят за подобряване качеството на въздуха. Това означава подобряване качеството на живот и това трябва да бъде обща цел с ясно разписани политики. Затова приветствам усилията на МОСВ да предложи национална програма, защото това ще въведе строги правила и ред, по които да работим", посочи Фандъкова.

Тя заяви, че през последните години София има подобрения по всички показатели, които измерват качеството на въздуха.

Oще по темата

По официални данни от 2009 г. до 2016 г. София успя да приведе в норма всички показатели освен фините прахови частици, посочи още столичния кмет.

"Има столици на развити държави, които все още не могат да постигнат нормите. Така че всички столици работим по общи проблеми. Но в София се набелязват тенденции на спад, въпреки това обаче имаме още сериозна работа. Подобрението не е еднократен акт, а трябват постоянни целенасочени действия", обясни столичният кмет.

Фандъкова посочи като огромно признание, че в доклада си Световната банка разглежда като приоритет мерките, които София предприе още преди години.

"Това означава, че работим в правилната посока. Внесохме в МОСВ предложение за екологичен стикер, който всеки автомобил да получава след преминат преглед. Той ще отразява текущото екологично състояние на колата. Така ще е възможно и ограничаването на движението на най-силно замърсяващите коли в определени часове или дни, каквото е предложението и на Световната банка", обясни Фандъкова.

Тя обясни, че по предложение на Столична община МОСВ е започнало разработка и за въвеждане на стандарти за въглищата и дървата за огрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

(-_-)

преди 5 години

Значи някаква лепенка ще реши проблема? През това шведите ще горят каквото им падне и никой няма да ги спре, а околните села ще продължат да се топлят с дърва, въглища, мазут и прочие.. Стикери? Това е все едно човек да е болен от лечимо заболяване и вместо да му се дават лекарствата, пляс - една лепенка на челото и готово!

33

Анонимен

преди 5 години

Гроб е организирана престъпна група за ограбване на народа и ще ни затрие, ако ние не успеем да я затрием преди това!

32

Анонимен

преди 5 години

Защо лятото не реваха че въздуха е замърсен. Да не би автомобилите да бяха по малко. Не автомобилите са замърсители а печките на твърдо гориво. Които печки се увеличиха на 80 %. Народа се отказа от чистите отоплители като ток и парно и премина на твърдо гориво. Разумейте го бе Селянду.. рски тарикати от седенките. Докога селянду.. ри ще ни обясняват очевадни неща. Печките са най големият замърсител на въздуха. .

fallback