Снимка: архив, Булфото
fallback

15 000 бездомни котки обикалят по улиците на София. Данните са неофициални, защото преброяване на уличните котки в столицата никога не е правено.

Ясно е обаче, че проблем с популацията на бездомните котки има и за последните години тя се е увеличила драстично.

Причината е намаляването на броя на бездомните кучета, тъй като двете популации са взаимно свързани, става ясно от доклад на фондация "Четири лапи", която направи последното преброяване по искане на Столичната община.

Oще по темата

При преброяването на уличните кучета обаче не са броени бездомните котки.

"Причината е в архитектурата на София, особено в центъра, където има много затворени вътрешни дворове и достъпът до тях е труден. Обикновено трябва да се минава през мазетата и е нужно съдействие от домоуправителите, което прави изключително трудна задачата. Достъпът до тези дворове е важен, защото често котките се разхождат точно в тях", обяснява пред "24 часа" Явор Гечев от "Четири лапи".

Фондацията е готова да разработи специална методология, за да може да има яснота колко точно са бездомните котки в столицата. Идеята е да има няколко контролни зони - в центъра, жилищен комплекс, индустриална и вилна част. И в тях да се следи популацията на котките, за да може да се направи обективен извод за целия град.

Според експертите вероятно съотношението на бездомните котки спрямо уличните кучета е 5 към 1, а в центъра може би достига и 10 към 1.

Затова в доклада се препоръчва общината да предприеме мерки за кастрация на уличните котки и да изгради приют.

Притокът на изоставени котки към улицата е по-голям, защото те се гледат по-лесно и изискват по-малко грижи. Обикновено са домашни любимци на възрастни и самотни хора. Често те не гледат само по една, а по няколко. Когато стопанинът почине, животните остават на улицата.

Имало е такъв случай, след който 15 котки са се озовали едновременно на улицата. Затова липсата на приют за котки е проблем. За разлика от кучетата котките не могат да ухапят човек, но пък пренасят различни болести и паразити.

Има и 140 бездомни коня...

140 скитащи коня в София са преброили от фондация "Четири лапи" по време на преброяването на бездомните кучета. Броят им спрямо предишното преброяване през 2015 г. е намалял наполовина. Тогава те са били 300.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Тъгъдък-тъгъдък

преди 5 години

140 диви коня препускат из европейска столица.Е, браво! Може пък да влезем в "Гинес".

53

До Случаен

преди 5 години

Не знам как може да се намали броят на гълъбите, но знам, че гларусите също се размножават интензивно, навлизат все по-навътре в територията на страната и е само въпрос на време да стигнат и до София. Прочетох това в научно-популярна статия.От лични наблюдения - Преди повече от 10 години, по покривите в нашия квартал/в централната част на София/, една есен видимо се увеличи броят на враните и гълъбите силно намаляха. На следващата година тези врани изчезнаха и гълъбите пак станаха много.

52

Феликс

преди 5 години

Гневните се на Природата,а благодарение на нея ни има като вид,всичко ви пречи,всичко ви онова...мрънкалници.

fallback