Снимка: Facebook

Общ преглед

Стотици новопосадени дръвчета съхнат или вече са изсъхнали по улиците на София. За това сигнализираха от "Спаси София" и обвиниха Столичната община, че има стара практика да засажда малки фиданки и да не полага никакви грижи за тях след това.

"И всяко едно от дръвчетата, разбира се, е платено от нашите данъци", обобщиха от организацията. Оттам публикуваха снимки на съхнещи дървета по ул. Г. С. Раковски.

"Когато дърветата са млади, е от особено значение да се развие добра коренова система, като за целта е много важно да се поливат редовно. Специалистите препоръчват и използването на торове за вкореняване", уточниха от "Спаси София".

Според тях ако точно в първите, най-стресови за дървото месеци, няма адекватна поддръжка, резултатите са това, което се вижда и из цяла София.

От "Спаси София" разкритикувха Йорданка Фандъкова, че въпреки че се бие в гърдите колко ѝ е важна зелената система на града, разчита, че засаждането на цветя ще е достатъчно за пред хората.

От организацията настояват да се изработят задължителни указания за това какви дървета да се съдят по софийските улици в зависимост от климата, почвите, количеството дъждове, търсените ефекти (пречистване на въздуха, шумоизолация, осигуряване на сянка, красота, бърз растеж и т.н.).

"Тези указания трябва да съдържат и много ясни правила как се режат, поддръжат и оформят дърветата, за да не ставаме и занапред свидетели на варварщината, с която се унищожават вече пораснали дървета из София, под претекст, че така се прави и всичко е наред", категорични са още от "Спаси София".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар