fallback

През лятото обикновено столицата е по-празна и трафикът става по-лек. Но не и когато има ремонти на ключови булеварди. Столичната община планира да приключи всички строителни дейности, касаещи градския транспорт и движението на колите, до началото на учебната година.

Предвиждат се нови бус ленти, нов тип завиване от въпросните ленти и споделеното движение на трамваи и автобуси. Това ще рече, че автобусите тръгват по трамвайните линии, които се отделят от пътните плътна, и спират на обособени перони на всяка спирка. Така се и увеличава скоростта на градския транспорт, съобщи зам.-кметът по транспорт на София Евгени Крусев.

Oще по темата


"Това е първото такова трасе. Избрали сме го по "Константин Величков", тъй като оттам минават най-много трамваи. Идеята е нова за София, но в Европа е често срещана. Целта е по-бърз и атрактивен градски транспорт", поясни още той.

Крусев отбеляза още, че новите изменения за градския транспорт няма да повлияят на автомобилния трафик. Лентите за автомобилите няма да бъдат стеснявани.

"Изграждаме общо 6 перона. На всяка спирка ще има светофар, тъй че придвижването на пътниците ще бъде безопасно. Другата седмица ще започнем обяснителна кампания, която да даде яснота кой може да завива от и да се движи в бус лентите", обясни гостът в "Денят ON AIR".

"От бус лента може да се завива надясно, тъй че да няма конфликт между движещите се направо и завиващите надясно. За целта ще има и специална маркировка. Също така, желанието ни е нощният градски транспорт да остане. Той трябва да бъде оптимизиран, тъй че да върши работа на всички", подчерта зам.-кметът пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора Евгени Крусев изтъкна, че темпът на обновяване на градския транспорт е невиждан за последните 30 години. "Цялата инвестиционна програма ще струва около 100 милиона лева", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Eliano

преди 5 години

Крусев пишеше като Repcho във форума GtSofia.

12

До коментар #1

преди 5 години

Алоо, Крусев си е кореняк софиянец, завършил е висше в Единбург. Може и да не е от най-най-интелигентните, но е добре, че един по-млад човек получава шанс на по-високо ниво. Във всеки случай го предпочитам пред някой калитко пред пенсия или някоя от типа Лилето Павлова.

11

Негър скиор

преди 5 години

До Няма значение: Колега погледни го този крусефф - Нито Хигиена, нито образование, нито възпитание. Не е от София и Не познава нуждите на този град и в тази връзка ще спомена, че Борис Джонсън като кмет на Лондон съм го виждал поне 100 пъти да си пътува в метрото, без никой да го коментира, че е "***"..........а и цяла Олимпиада направи без да се вдигне шум.

fallback