Още по темата

Над 200 хиляди лв. ще бъдат отпуснати от Столичната община за строителство и строителство на храмове в столицата през тази година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението й на довършвания в момента Арменски катедрален храм.

Фандъкова отбеляза, че докладната й записка ще се гледа на сесията на Столичния общински съвет идния четвъртък. По думите на кмета тези предложения обичайно получават пълна подкрепа.

Тази година са предвидени 40 000 лв. за арменската църква "Света Богородица", както и по 50 000 лв. за храма "Св. Пророк Илия" в Княжево, за окончателното довършване на храма "Св. Архангел Михаил" в гробищния парк "Бакърена фабрика", за изграждане на отоплителна инсталация в Синагогата и за изграждане на общежитие към Кремиковския манастир. Фандъкова посочи, че откакто е кмет, в столицата са изградени пет нови църкви.

Арменската църква, която се строи в момента, е единственият общностен храм за арменците в столицата. Общината подкрепя строителството от 2011 г., като досега са отпуснати 310 000 лв.

Виктор Баръмов, член на църковното настоятелство на арменската църква "Света Богородица" отбеляза, че е имало техен храм в София до към 30-те години на миналия век, но той е бил разрушен и оттогава ползват за служби Арменския дом, където има пригодена зала. Баръмов посочи, че за да е готова новата света обител, трябва да се направят инвестиции за около 300 000 лв. От настоятелството се надяват първите служби в храма да са през идната 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase