fallback

Общ преглед

Йорданка Фандъкова даде начало на ремонта на центъра на София. Така наречената "Зона четири" е пространството, където са събрани символични за София сгради като катедралния храм "Св. Александър Невски", базиликата "Света София", паметника на Васил Левски,  на Незнайния войн, на Цар Освободител, градината пред Софийския университет - "Св.Климент Охридски" и Народното събрание.

В проекта е предвидено обновяване на градинки, няколко централни улици и площади.

Oще по темата

Тротоарите се връщат на пешеходците, поне на улица "Московска", а предвидените промени от Столичната община обещават те да бъде покрити със сив гранит. Такъв ще има и в градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски".

Без автомолиби ще остане и пространството пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". Ще бъдат извършени обновяване на алеите, обновяване на настилките. Предвижда се и изграждане на осветление, там където то липсва, основно в градината "Св. Климент Охридски".

Ще има допълнително озеленяване, монтиране на парково обзавеждане.

Проектът предвижда всички кофи за смет да са под земята. Ще бъдат изградени 5 обществени тоалетни и монтирани 3 зарядни станции за електрически автомобили. Общата стойност на проекта е 21,5 млн., а негов изпълнител е строителната фирма "ПСТ груп".

Първоначално за две седмици ще бъде затворено платното в посока от "Попа" към Ректората. Движението ще се осъществява в по една лента в посока. След като приключи преасфалтирането, движението ще бъде пуснато без износващ пласт.

След това ще се обърне организацията на движение и ще се затвори платното от Ректората към "Попа". За полагане на износващия пласт асфалт целият булевард ще бъде затворен за един уикенд, обясниха от "Московска" 33.

Ремонтът на "Васил Левски" ще бъде съвместен с този на ул. "Граф Игнатиев", тъй като там трябва да се сменят релсите, които са в самото кръстовище и съответно ще се изгражда и подлез към близко намиращата се метростанция.

От общината призовават шофьорите да се движат по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" като най-близка алтернатива.

Новата седмица започва и с обновяването на идеалния център на града, което ще бъде разделено на етапи. Ще се ремонтират градинките "Кристал" и "Климент Охридски". Около храм-паметника "Александър Невски" ще се обновяват тротоарите и осветлението, а в края на ремонта пространството ще стане пешеходно. След ремонта всички контейнери за отпадъци в зоната ще са под земята, ще има и 5 обществени тоалетни.

Новият облик около храма ще струва над 21 млн. лв и трябва да приключи през 2019 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че фирмата изпълнител ще отнася по 180 бона на ден при закъснение, а санкцията за лошо изпълнение ще е 900 хил. лева.

В момента тече и ремонт по бул. "Тодор Каблешков", който трябва да е готов до 20 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

ХАХАХА

преди 5 години

До 30 Чиновник: Е кво спахте Чиновниците последните 13 години!!!!!!!!!!!!! Има толкова елегантни начини за ремонти, ама не ви се мисли, а ви се лапка!!!!!!!!

35

ХАХАХА

преди 5 години

Ремонта на Графа се изпълнява май от фирма близка до Лукойл, това тук май е ремонт даден на фирма май близка до ***....

34

Последно.

преди 5 години

Да довърша.Ако това човешко същество има някакъв разум - да подава оставка. 3 манадата мъка. След нея София ще рухне с лоши улици, грозни разпадащи се площади, супер много дългове и застроени площи... На мен започва да ми писва и смятам да предприемам мерки против вредителите :)

fallback