Снимка: Facebook
fallback

Няма превишени права при задържането на младежа, който бе хванат да пътува без билет в градския транспорт, а после отказа да се легитимира. Това обясниха от Центъра за градска мобилност ден след инцидента.

Вчера видео от случката се появи във Facebook, а то бе споделено стотици пъти и събра стотици коментари. На кадрите, в района на метростанция "Западен парк", се вижда младежът, проснат по очи и затиснат от полицай и инспектор на ЦГМ, които му слагат белезници.

Часове след инцидента от Центъра съобщиха, че арестуваният младеж, освен че е пътувал без билет и е отказал да се легитимира, е отправял нецензурни реплики към органите на реда.

Oще по темата

"Арестът не е извършен, защото младежът е пътувал без превозен документ, а заради това, че се е държал агресивно", обясни днес Методи Аврамов от ЦГМ пред bTV.

Той е категоричен, че служителят на Центъра за градска мобилност, който затиска младежа към земята с коляно в главата, не е превишил правата си и няма да бъде наказан. Аврамов обясни, че инспекторът от ЦГМ не е извършил нарушение – нито според видяното в клипа, нито от неговите обяснения.

Инспекторът е участвал в ареста, защото полицаят от общинска полиция го е помолил.

Според бившия депутат и шеф на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев обаче арестът е неприемлив. Той смята и че е странно, че арестът се извършва с помощта на служител на Центъра за градска мобилност, докато вторият полицай стои безучастно встрани.

"Не бих казал, че този човек е престъпник, има по-големи престъпници. Но е нарушител, не си е платил билета. Този човек обаче има и права – ако откаже да плати глобата си, може да му бъде съставен акт, който той има право да възрази в 3-дневен срок", каза още Ананиев.

Той е категоричен, че не трябва да се стига до подобни положения. "Това, което видях в клипа, ми се струва малко пресилено, но не знам точно каква е била ситуацията", добави Ананиев.

Той допълни и още един проблем – контрольорите също се държат много агресивно и провокират агресия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Фен

преди 5 години

Ами сега едно добро адвокат че и тоя от ЦГМ ще му плати една хубава ваканция на слънчака. Защото той няма никакво право да участва в ареста и да прилага сила.

54

Анонимен

преди 5 години

До За 1,60 да те бият?Прочетете по-внимателно: арестуван е и е приложена сила и белезници заради агресивното му поведение не само към контрольорите, но и към полицаите. А последното навсякъде по света води до прилагане на съответни мерки.Иначе има и невъзпитани и груби контрольори, но в последно време като че ли ги пооправиха.Колкото за билета - след като аз на 67 г. си плащам пътуването, всички или да си плащат, или да ходят пеша. Аман от гратисчии, особено едни, за които всички знаем!

53

За 1,60 да те бият?

преди 5 години

Според мен е прекалено да те натискат в земята с коляно и чак да ти слагат белезници заради 1 билет. Не казвам, че е правилно да се возиш гратис, но на всеки софиянец поне веднъж се е случвало.Будката за билети затоварена, шофьорът и той няма пеш няма как да стигнеш.Момчето може и да не е имало пари и да не е имало и за карта. 1,6 лв е прекалено скъпо за билет в София, 1лв си струва.В Германия където живея струва 1.3 евро,ама не съм видяла да ритат някой.Щом е под 18 години да глобят родителите.

fallback