Снимка: архив, Булфото
fallback

Районите на София, в които пазарът на жилища е най-оживен, строи се много и цените нарастват с най-високи темпове, са все свързани с метро - настоящи или бъдещи линии, които все още се изграждат. Това показват данните на големите агенции за недвижими имоти.

Според статистиката на "Адрес" най-голямо повишение на цените през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в "Младост 4" – 9,09%. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция "Бизнес парк" намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички части на "Младост", където повишението на цените е горе-долу в същите граници.

Следващите софийски квартали по темп на нарастване на цените са "Изток" и "Изгрев", където поскъпването е с 8,47%. Това са районите, пряко обслужвани от станциите "Фредерик Жолио - Кюри" и донякъде "Г. М. Димитров". Те също са гъстонаселени, а и има доста жилищни проекти, които се изграждат в момента, анализират брокери пред "24 часа".

За отбелязване е, че в София най-слабо са поскъпнали жилищата в райони като "Манастирски ливади", "Яворов" и в центъра - в рамките само на 2-3% в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Обяснението и за трите е свързано с транспортната им обезпеченост и с изчерпването на местата за ново строителство.

"Яворов", макар и близо до центъра и до оживен булевард, е далеч от всякаква връзка с метрото. Центърът е добре свързан транспортно с останалите части на столицата, но там ново строителство почти няма.

"Манастирски ливади" пък е отдалечен от центъра и няма изгледи да има метро, а и за инфраструктурата там ще минат десетилетия, докато се подобри.

От "Бългериън пропъртис" също посочват, че "Младост 4" е кварталът с най-голямо нарастване на средната продажна цена. Но агенцията твърди в анализа на данните си, че въпреки голямото търсене на жилище там сделките не са много. Причината е, че много от проектите в района още не са готови.

"Изгрев" и "Изток" заедно с някои южни квартали са посочени от агенцията като районите с най-високи цени на жилищата към края на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Тост

преди 6 години

Останаха ли балъци имвеститоринв имоти? Като гледам колко време висят обявите за наем ще става все по забавно

73

Анонимен

преди 6 години

Преди 14-15 години, когато цените бяха далеч по-човешки, банките изключително трудно даваха кредит......

72

Анонимен

преди 6 години

хайде сега всички носители на вещни права вижте другата статия за разходите за жилище. хората нямат пари за парно да си пуснат в панелките, тръгнали да ми обясняват как щели да станат 4000 евро кв метър след десет години.

fallback