Снимка: архив "Булфото"
fallback

София реши – пуска нощен градски транспорт! Първите нощни автобуси ще тръгнат на 7 април – в нощта на Великден. Проектът е експериментален и ще продължи до края на годината.

"Ако се окаже, че към нощният градски транспорт има интерес, той ще стане постоянен", обяви столичния зам.-кмет на транспорта Евгени Крусев.

Нощните автобуси ще се по четири линии, сборният им пункт ще бъде площад "Княз Александър I", където хората ще могат да се прекачват, информира Bulgaria On AIR.

Oще по темата

На площада, където се пресичат четирите линии, всеки пристигнал автобус ще изчаква 5 минути, за да може пътниците да извършат трансфер. Спирката ще бъде обозначена като автобусна, уточниха от Центъра за градска мобилност.

Линиите са номерирани като N1, N2, N3 и  N4, и ще се движат съответно по маршрути: ж.к. "Люлин 1,2"- ж.к. "Младост 4" с 50 спирки, кв. "Обеля" – ж.к. "Студентски град" с 38 спирки, ж.к. "Овча Купел 2" – ж.к. "Левски" (Автостанция Изток) – 33 спирки  и ж.к. "Дружба 2" – ж.к. "Гоце Делчев" - 49 спирки в едната посока и 55 в другата.

Билетът за всички нощни маршрути ще е един на цена 2 лева. Той ще важи за цялата нощ и ще има дата. Билетът ще се продава от кондуктор, какъвто ще има във всеки автобус и няма да има нужда да се продупчва.

В нощните автобуси ще има и засилени мерки за сигурност. Във всеки от тях ще има паник бутон и преграда, която ще разделя шофьора от пътниците. Ще има и видеонаблюдение.

От Общината са говорили с различни фирми да купуват на служителите си ваучери за нощния градски транспорт вместо за такси.

Рейсовете ще се движат от 0 до 4 ч. през нощта на интервал от 40 минути.

Спирките на нощните автобуси ще бъдат обозначени със специален знак. Ако няма хора на спирката, автобусът няма да спира. Ако някой иска да слезе, трябва да заяви това с натискане на бутон.

Както и с дневния градски транспорт, така и с нощния пътниците ще могат да следят на всяка спирка кога ще дойде автобусът. Справка ще може да се направи и в сайта на Центъра за градска мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Perry

преди 6 години

Тези, които са с карти да ползват билети от 0,40 стотинки. Защо столична община ги прецаква винаги, както при замърсен въздух?

35

Анонимен

преди 6 години

Супер.

34

Киро

преди 6 години

Отлична идея! Искаме нощни автобуси и в Пловдив и всички по-големи градове! Иначе звъня на моя частен Юбер шофьор да дойде да ме вземе.

fallback