Снимка: архив "Булфото"
fallback

Центърът за Градска мобилност в София се готви да въведе санкции за онези, които купуват карта за паркинг и метро, но не пътуват с влакчетата.

Абонаментната карта "Паркирай и пътувай" дава право за безплатно паркиране в буферните паркинги в работното време на метрото. В извънработно цената е по 0.50 лв. за всеки следващ час след края на работното време на железницата.

Oще по темата

От Центъра за Градска мобилност обаче са установили, че повечето от закупилите преференциалните карти всъщност изобщо не ползват метрото, а само паркинга. Затова общината смята да въведе по-висока тарифа за паркинг за тези, които ползват паркинга, но не и метрото.

От центъра са категорични, че буферните паркинги трябва да се ползват преди всичко от хора, които пътуват с метрото, пише "Сега".

За целта оттам проверяват как е ползвана картата, която дава право на евтин паркинг. Ако се установи, че клиентът не е пътувал с метрото, трябва да плаща почасово на редовна тарифа - по 1 лв. на час.

Нововъведението на ЦГМ по същество означавапромяна в правилата за ползване на буферните паркинги, за които само преди дни се обсъждаше обратна политика - да стават безплатни при мръсен въздух, за да се стимулира пътуването с градски транспорт, допълва вестникът. Сега вместо стимули ЦГМ избира санкции.

"Понеже не е ясно дали картите се използват, за да се пътува с метрото или само за паркиране, ЦГМ иска да затегне контрола на тези паркинги и те винаги да имат свободен капацитет, да могат да се използват от хората, които пътуват с метрото, а ако има свободен капацитет за ползване и за нормално паркиране, без ползване на метрото, тогава ЦГМ следва да организира такъв тип паркиране", подкрепи идеята зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

бай Иван

преди 6 години

Сега ще се опразнят буферните паркинзи, хората ще спрат да си подновяват картите и след известно време пак ще си е по-старо му. Иначе 120лв за неудобен паркинг никой няма да даде.

60

радев

преди 6 години

щом съм си купил карта мой си е проблема ще пътувам ли или не

59

Анонимен

преди 6 години

Питам се защо Столична община е продала паркингите на метростанция Сердика 2бр. и метростанция Жолио-Кюри 1бр. . Има и още 3бр. , които не са въвеждани в експлоатация на метростанция Стадион Васил Левски, на метростанция Централна ЖП гара и на метростанция Сливница. Това са общо 6 паркинга, които можеше съвсем спокойно да се използват най-вече този на метростанция Сливница.

fallback