Снимка: архив, Булфото
fallback

"Спаси София" внесе днес подписка в Столичната община за въвеждането на нощен градски транспорт в столицата.

От гражданската организация са събрали над 31 000 подписа в подкрепа на концепцията за въвеждане на нощен градски транспорт. Те предлагат въвеждане на 7 нощни автобусни линии, които да свързват големите квартали на София с центъра, гарата и летището.

В идеята им е заложено те да се движат през половин час, давайки адекватна алтернатива за придвижване на жителите и гостите на столицата през нощта.

Нощният транспорт ще създаде нови възможности, променяйки начина, по който хората живеят и се придвижват, но и ще помогне както на големите компании, така и на малкия и среден бизнес. Освен това, подобна услуга ще улесни туристите и ще подобри имиджа на София.

"За да остане конкурентоспособна в европейски и балкански мащаб и привлекателна за инвеститорите и посетителите, столицата ни трябва да въведе нощен транспорт, какъвто другите градове вече предлагат на своите жители и гости", поясняват инициаторите.

"Недопустимо е през 2018 г. в българската столица да няма евтина, сигурна и достъпна алтернатива на такситата и личния автомобил след 23:30 ч. София и Талин остават последните столици в ЕС без никакъв нощен транспорт, а много по-малки градове като Бургас, Скопие или Любляна могат да се похвалят с такъв", заяви Андрей Зографски.

"За сравнение, сходна нам по жители и територия Прага има нощен транспорт от 1932 г., а в момента там се движат над 30 нощни линии", допълват от "Спаси София".

От гражданската инициатива припомнят, че през лятото организираха подписка, в която се включиха хиляди граждани. По думите на инициаторите събраните над 31 000 подписа изпращат ясно послание към управляващите града, че софиянци искат да имат нощен градски транспорт.

"Чухме за много лични премеждия през нощта, които е можело да бъдат избегнати ако е имало работещ нощен транспорт. Надяваме се, че подобни истории скоро ще останат в миналото. Щастливи сме от огромния ентусиазъм, който подписалите показаха и сме горди, че това е най-многобройната подписка, правена в София по тема свързана с градската мобилност и градската среда", заявяват още от организацията.

Те очакват от кмета г-жа Фандъкова и от зам.-кмета по транспорт г-н Евгени Крусев отговорна позиция към нуждите на столичани и бъдещето на София като град с високо качество на живот и атрактивна туристическа дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

От "Спаси София" да си назначат шофьори да им работят през ноща. Кой нормален ще се съгласи да вози пияници, наркомани, клошари, а и такива от криминалния контингент. Никой няма да плаща 2 лв.

21

Анонимен

преди 6 години

Тия от Спаси София хич не ги харесвам, но нощен транспорт трябва да има. Жалко е, че вместо общината някакви карикатури повдигат въпроса

20

Анонимен

преди 6 години

спаси софия са смешници просто.Богаташчета,без друга работа.

fallback