Снимка: flckr
fallback

Грипна епидемия предстои да бъде обявена в София до една две седмици. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Заболелите от грип към момента, само за последната седмица са към 48 000 души в страната, поясни той.

Перник вече е в епидемия от събота. Женските и детските консултации са преустановени, свижданията в болниците са забранени, не се правят и имунизации, а болницата е в готовност да разкрие обособен сектор, ако случаите нарастнат. От пенеделник до сряда учениците там са във ваканция.

Oще по темата

Очаква се след 14 дни да спрат плановите операции и в столичните болници, след като епидемията бъде обявена.

"Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното Районната здравна инспекция и се взима от местната управа. Фактически за епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен", каза ощи проф. Кантарджиев и допълни, че за последните пеш дни са доказани 5 случая на пандемичен грип, популярен повече като свински.

По думите на проф. Кантарджиев инфекцията поразява приоритетно млади хора, по-пълните, бременни жени и страдащите от хронични заболявания.

Втрисания, висока температура хрема и кашлица са първите симптоми. За разлика от острите респираторни заболявания при него има остри болки в ставите и мускулите, и поваля на легло за часове.

Понякога при възрастните хора той може да започне с дихателна недостатъчност, при бебедата и по-малките деца с учестено дишане.

Проф. Кантарджиев заяви пред "Монитор", че при такива симптоми лечението е болнично, понякога пациентът е слаган и на командно дишане.

По информация на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Моля ви да има грипна епидемия защото в класа на дъщеря ми вече има по 13 деца в клас а те са 27 моля ви защото не искам и тя да е с този вирус моля ви ако искате да бъдем примерна държава

16

Анонимен

преди 6 години

Моля ви да има грипна епидемия защото в класа на дъщеря ми вече има по 13 деца в клас а те са 27 моля ви защото не искам и тя да е с този вирус моля ви ако искате да бъдем оримерна държава

15

Анонимен

преди 6 години

Вече е в Бургас! Започна като задна хрема + отпадналост и болки и скованост на горната част на тялото и след 2-3 дни слезе в дробовете

fallback