Снимка: "Монитор"
fallback

Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолици и наркомани се налага да бъде преместена след редица жалби от жители в центъра на София и заради изтичащ договор към общината. От години лечебното заведение се намира на улица "Пиротска" 117 в столицата. Хората се притесняват, че в района има наркозависими, които посещават лечебното заведение. Това обаче ще лиши от лечение голяма част от пациентите на болницата.

В момента по метадоновата програма тя се посещава от 282-ма души, съобщиха от болницата. Те са основно от западната част на столицата и много от тях може да се откажат при преместване на клиниката надалеч. От ръководството на болницата признаха, че 30 на сто от пациентите им са криминално проявени и при сътресения в програмата им за лечение може да започнат да вършат престъпления отново, пише "Монитор".

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова търси варианти за нова сграда от 2014 г. Жалбите от живеещи в района датират от 2012 г., защото хората се притесняват от пациентите на болницата.

Хората от района се оплакват, че живеят в страх от наличието на наркозависими, които посещават центъра за лечение.

Сградата, в която се помещава Психиатричната болница за лечение на наркомании, е собственост на Столична община.

МЗ и Столична община имат сключен договор за ползване на сградата, който изтича през м. септември 2018 г.

От Столичната община обясниха, че в момента заедно с Министерството на здравеопазването търсят решение за преместването на болницата в друга сграда.

Загрижени за хората, които се лекуват, са и от пациентските организации, които също си задават въпроса: Къде обаче ще бъде преместена болницата. Дотогава от ръководството ще изпратят писмо до Столична община с молба срокът за ползването на сградата, който изтича през септември месец, да бъде удължен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Малко ми е странно, наркозависимите които са за лечение за мен са единствено тези които ползват хероин, само дето хероина като мода и масово ползван наркотик изчезна преди 10+ години.

16

Dannyboy

преди 6 години

Хората не осъзнават, че търсещите лечение са болни хора които имат нужда от помощ. За съжаление метадоновата програма не е решение, при нея просто заместват хероина с метадон, една зависимост с друга. Говорил съм с лекари и има разработена друга много по-ефективна програма но никой от МЗ и правителството не ще и да чуе, за да може тя да бъде приложена.

15

Аз Графинята - Сиси

преди 6 години

Навремето имаше клиника в Суходол, какво стана закриха ли я?

fallback